Vårt koncept för samhällsfastigheter

Grunden till vårt engagemang inom samhällsfastighetssegmentet är att driva förändring. Arbetet har kretsat kring nytänkande inom materialval, välfärdstekniker och utformning. Dessa delar är också grunden till det koncept vi jobbat på i olika roller under mer än ett decennium och i nära samarbeten med våra samarbetspartners.

Nu vidareutvecklar vi konceptet som vårt team under många år, och utifrån ett flertal olika yrkesroller, arbetat intensivt med. Fokus på hög kvalitet och hemkänsla är navet, men vi behöver göra enormt mycket mer för att segmentet ska klara av att möta de utmaningar man står inför.

Samfori kommer med hjälp av intern och extern spetskompetens driva fram nya metoder och lösningar med extra fokus på hållbarhet, demensforskning och arbetsmiljö. Allt för att skapa samhällsfastigheter som är hållbara vad gäller såväl miljö och verksamhetsförändringar som samhällsplaneringen i stort.

 

Arkitekturen

Välfärdsteknik

Inredning & materialval

Arbetsmiljö


Arkitekturen

Inre arkitektur: Vi har genom många års erfarenhet hos både vårt team och våra arkitekter lärt oss verksamheternas behov och arbetssätt. Genom denna kunskap kan vi optimera invändiga flöden, vardaglig logistik och arbetsmiljö i en hemtrevlig omgivning som lockar och stimulerar till aktivitet och rörelse hos de boende. Vi arbetar aktivt med rum i rummet för att i liten skala kunna erbjuda flera olika platser både inom och utanför avdelningen. Vi skapar både aktiva och avkopplande platser för en stor variation inom lättillgängliga avstånd för de boende. Tillsammans med en väl avvägd rumslighet, stödjande färgsättning och aktivt dynamiskt ljus skapar vi en föränderlig miljö för som underlättar vardagen för både personal och boende. Dessutom ser vi till att i möjligaste mån anpassa planlösningar för framtida flexibilitet och skalbarhet.

Yttre arkitektur: Vi är inkännande och anpassar oss alltid till det lokala för att fastigheten ska smälta in naturligt i sin omgivning. Samtidigt finns en respekt för det arkitektoniska och i samråd med kommunen tar vi fram byggnader som samspelar med omgivningarna samt befintlig och kommande bebyggelse.

Utemiljö: Tillgången till utomhusvistelse är också av central betydelse för de boende. Inte minst för att ta del av dagsljus och frisk luft, men även för att stimuleras av miljöombyte och komma i kontakt med ett liv utanför boendets väggar och tak. Att aktiveras med kortare promenader och enklare gymnastikövningar i utomhusmiljö stärker den boende. Utemiljön möjliggör även friare samvaro i större grupper och med anhöriga. Uppvärmningsbara växthus och noggrant utvald belysning är viktiga för att få utemiljön bekväm och trygg för den äldre. Vi tror även på semi-utomhusrum, vinterträdgårdar, som håller en bekväm temperatur över årets alla månader. De arkitektoniska delarna skapar, tillsammans med ett gemensamt tema och de väl avvägda detaljerna, en röd tråd i Samforis vision om att skapa gynnsamma förutsättningar för alla de som vistas i våra boenden.

 

Inredning och materialval

Att ett nytt äldreboende ska erbjuda hemkänsla, trivsel och trygghet är för oss en självklarhet. Vi tar nu nästa steg i att skapa just detta - och lite till. Med ett nytt inredningskoncept där färg, form och kvalitet visar sig genom högklassig möbeldesign som spelar an på svenskt hantverk och tidlöshet. Inredningskonceptet anpassas efter varje plats och hyresgäst, utan att vi tummar på kvaliteten. Boendena får genomgående möbleringsprogram i hög standard där flöden och funktion står i fokus utan att åsidosätta inredning och atmosfär. Till inredningskonceptet integrerar vi ett belysningssystem med dagsljussimulerande åtgärder som främjar såväl välbefinnande som funktion (läs mer under välfärdstekniker).

Välfärdstekniker

Med ett team som besitter lång erfarenhet från vårdsoperatörssidan har vi kunskap om hur verksamheterna fungerar. I våra äldreboenden inryms ett flertal tekniska lösningar för ökat välbefinnande för de boende och underlättat arbete med en trivsam arbetsmiljö för personalen. Framöver blir denna fråga ännu viktigare, då en av samhällets stora utmaningar är att möta den resursbrist omsorgssegmentet står inför. Byggnaderna skall underlätta för en hållbar och effektiv verksamhet. Under våra många år i branschen har vi, tillsammans med vårdoperatörer och forskare, arbetat fram lösningar på den belysningsrelaterade problematik som funnits. Med forskning och statistik som stöd har vi under Kristoffer Anderssons ledning, tillsammans med samarbetspartners, utvecklat ett belysningssystem som integrerar moderna metoder för dagsljussimulering.

Vikten och nyttan av god ljus- och belysningsmiljö anpassat för äldreboenden kan knappast överskattas. Ljusmiljön är starkt kopplad till hur vi mår och fungerar i vardagen. Personer som har nedsatt synförmåga är ofta i behov av extra tydlig kontrast, bländfrihet och mjuka övergångar mellan ljust och mörkt (så kallad adaption). Behovet av ljusstyrka varierar, men generellt sett behöver en människa betydligt mer ljus med stigande ålder. Systemet är utformat för att stimulera såväl visuellt som funktionellt, såväl för boende som för personal.

 

Arbetsmiljö

Den demografiska utvecklingen är komplex och inte helt enkel att förstå. Vad man dock kan konstatera är att vår genomsnittliga ålder ökar och effekterna av att en större andel av befolkningen är 80+ medför markant högre kostnader. Samtidigt ser vi hur bristen av personal inom vård och omsorg bara ökar. Hur kan vi som utvecklare av samhällsfastigheter göra skillnad? Vi kan skapa bättre planerade fastigheter med en mer arbetsvänlig miljö. Omsorgsverksamheten kan drivas på ett mer effektivt och trivsamt sätt. En flexibel fastighet som enkelt kan anpassas när verksamhetens ramar förändras i och med nya flöden och regleringar är viktigt.

Att integrera välfärdstekniker som inte bara förbättrar de boendes funktion i vardagen, utan även personalens arbetsuppgifter, kommer att vara avgörande. Att utforma byggnader som möjliggör kostnadseffektivitet, utan att påverka boende- och arbetsmiljökvalitet negativt, är viktigt för att skapa hållbara verksamheter som klarar av utmaningarna.